AGENDA

NIMBioS Integrative Workshop: Modeling Free-roaming Cat Population Dynamics through the Lens of a Rabies Model

November 9-11, 2011

Objectives:

- 1) Identify currently available data sources on FRC, both published and unpublished
- 2) Identify methods for network analysis and modeling that hold promise for evaluating the FRC population in the U.S.
- 3) Identify important gaps in the data for model development and validation as well as important variables to consider for distinct settings
- 4) Generate priorities for next steps in collaborative efforts

November 9, Wednesday: Objective 2: Share participants' knowledge about FRC population dynamics, rabies, and the different types of modeling (mathematical, systems, statistical, simulation, and network analysis) in a formal way.

Breakfast (bagels, pastries, fruit, yogurt, coffee, juice) will be available at NIMBioS each morning, with a hot breakfast on Thursday, November 10th.

Start Time	Topic	Duration	Presenter
8:00	Breakfast @ NIMBioS		
8:45	NIMBioS Welcome	20 minutes	Lenhart
9:05	Go over agenda, set guidelines for the	10 minutes	Slater
	Workshop, reiterate objectives, parking lot		
9:15	Introductions of all participants	1 hour	All
10:15	FRC and population dynamics, part 1	30 minutes	Lawler
10:45	Break	15 minutes	
11:00	FRC and population dynamics, part 2	25 minutes	Lawler
11:25	Rabies epidemiology and knowledge	25 minutes	New
	gaps, part 1		
11:50	Power Break	5 minutes	
11:55	Rabies epidemiology and knowledge	25 minutes	New
	gaps, part 2		
12:20	Lunch	1 hour	
1:20	Mathematical modeling	55 minutes	Dimitrov/Kang
2:15	Break	10 minutes	
2:25	Statistical modeling	55 minutes	Hungerford
3:20	Break	10 minutes	
3:30	Simulation modeling	55 minutes	Miller
4:25-4:45	Wrap up	20 minutes	Slater
5:00-6:00	Reception @ NIMBioS		

November 10, Thursday: Objectives 1, 2 and 3: Modeling continued, additional data sources, compare and contrast models, gaps in data needed, and model type prioritization for FRC population dynamics and rabies.

Start Time	Topic	Duration	Presenter/Facilitator
8:00	Breakfast @ NIMBioS		
8:30	Orientation for today's work	10 minutes	Slater
8:40	Network analysis	55 minutes	Craft/Read
9:35	Break	10 minutes	
9:45	What other data sources on free-roaming cats?	1.5 hours	Slater/All
11:15	Power Break	5 minutes	
11:20	Compare and contrast different model types	1.3 hours	Groups
12:40	Lunch	1 hour	
1:40	Report out and discussion of groups observations and recommendations	1.5 hours	Slater/All
3:10	Break	15 minutes	
3:25	Identify information gaps to move forward: critical to have vs nice to have	1.5 hours	Groups by model types identified as best options
4:55-5:00	Wrap up	5 minutes	Slater

November 11, Friday: Generate priorities for next steps in collaborative efforts

Start Time	Topic	Duration	Presenter/Facilitator
8:00	Breakfast @ NIMBioS		
8:30	Where are we today?	15 minutes	Slater
8:45	Report out on group identified gaps in data, look for commonalities	1 hour	Groups/All
9:45	Break	10 minutes	
9:55	What are the ways to make the data needs happen?	1 hour	All
10:55	Break	10 minutes	
11:05	What are the groups for the promising model types and how to move forward? Don't worry about leader for each group.	35 minutes 10 minutes, assort into groups,10 minutes, determine next interaction, 15 minutes, share plans	All/Groups
11:40	Wrap up, Review objectives, Parking lot review and assign or plan who/when/where.	20 minutes	Slater/All
Noon	Done		